Vilka är de bästa foto-objektiven på marknaden just nu?

Att ha rätt objektiv när man fotar är mer eller mindre ett måste. Idag är valmöjligheterna många. Därför bör man som fotograf välja de exakta egenskaper som man letar efter.

Rätt skärpa brukar vara ett element som de flesta fotografer koncentrerar sig på. De utvalda objektiven i listan har något gemensamt och det är att de har fasta brännvidder. Givetvis skiljer sig brännvidden modeller emellan. Du kan här nedan hitta allt från 15 mm vidvinkel till de med 300 m. Något som alla erbjuder sina passionerade ägare är en skärpa som tar marknaden med storm.

Mästarna Canon

Vi börjar med Canon TS-E 24 mm f/3,5 L II, främst på grund av modellens mycket hög skärpa. Mittskärpan är lika hög. Dock finns det en synlig mjukhet i kanten vilket inte alla tycker om. Den tangentiella skärpan kan falla brant mot hörnen. Skillnaden märks mest om du fotar motiv med fina linjer som spretar. Objektivet fokuseras manuellt med en fokuseringsring vars mjuka rörelse gör att man hamnar direkt på det rätta läget.

Objektivet kan roteras 90 grader vilket gör kameran flexibel oavsett om du till exempel vill fotografera natur- eller industrifotografering. Canon garanterar hög bildkvalité med en förstklassig bländning.

Zeiss följer tätt efter

Zeiss T* 18 mm f/3,5 ZF följer tätt efter Canon. Här får du likt Canon en god skärpa även när objektivet används på en småbildskamera. Skärpan märks över hela bilden, speciellt om det handlar om småbildsformat där den stora skillnaden syns längst ut i hörnen.

Vinkeloptiken fokuseras manuellt. Återigen påpekar vi att skärpan är väldigt bra oavsett om du  använder den på en småbildskamera eller ett annan format. Visserligen finns det ett minus och det är vinjetten som uppkommer vid höga brännvidder. En mekanisk bländare som du kan ställa in i halva steg gör att du kan pricka in det rätta läget för din fotografering både lätt och snabbt. Motljusskyddet är i metall och ingår i paketet.

Fyndet Nikkor

Nikkor AF-S 14-24 mm f/2,8 G ED har en bra 14 mm skärpa som kombineras med en snygg kontrast vid full bländare.

Vid nedbländning ger objektivet god skärpa även med tanke på att brännviddsområdet hos de flesta andra kameror brukar sänka skärpan.

Nikkors stora selling point är dess zoomobjektiv. Det kombinerar ultravidvinkel och hög ljusstyrka på ett unikt sätt och gör att kameran blir en av favoriterna på marknaden.  Här läggs även till en gummipackning som gör att fukt- och damm inte kommer in.

En AF-S motor fokuserar snabbt och tyst. Även här likt Zeiss finns ett inbyggt motljusskydd av metall. Trots alla bra egenskaper hittade vi även två nackdelar. En kraftig distorsion förekommer i 14 mm-läget.

Den andra nackdelen är att frontlinsen förhindrar användningen av filter.

Välj vad som passar dig

Även om du som fotograf lätt kan hitta olika jämförelser och analyser av objektiv på nätet är det trots allt du själv som ska välja vad som passar dig.

Utgå alltid ifrån vad du vill ha ut av ditt objektiv och i vilka miljöer du kommer att använda det. Sedan bör du även ta hänsyn till den finansiella aspekten. Hur mycket har du råd med och vilken återvinning av din ursprungliga investering förväntar du dig? Har du svar på de frågorna blir valet lite lättare.