Tips för att fotografera vilt och andra djur

Drömmen för många är att ta ett otroligt foto av ett djur i sin naturliga miljö, till exempel en älg i skogen eller en liten räv som slappnar av i solen en morgon på sommaren. För att kunna ta dessa foton gäller det dock att du tänker på några saker.

Först och främst är det viktigt att du har tålamod. Det verkar kanske uppenbart men många underskattar hur mycket tålamod man måste ha. För att ta ett foto av en älg eller ett rådjur måste du vara ytterst stilla och stanna på samma plats så länge du bara kan tills du kan ta ditt foto. Om du rör på dig eftersom du är trött och otålig kan det hända att du skrämmer bort djur i närheten. Dessutom måste du ofta komma tillbaka till samma område dag på dag eftersom det är sällan du tar det perfekta fotot den första gången du försöker. Så ha tålamod och tänk på hur nöjd du kommer att vara med bilden. Ta med ett mellanmål och dryck men tänka på att du inte kan gå på toa i närheten eftersom det kan skrämma bort djuren.

Tänk på dina kläder. Även om det är varmt och skönt när du promenerar till ditt ändamål måste du tänka på att du kommer att sitta still i timmar. Ta med varma kläder och något bekvämt att sitta på, en filt eller liknande. Se till att du inte är väl kamouflerad men kolla upp om det är jaktsäsong eller inte. I så fall är det kanske inte en bra tid för dina foton utan välj någon annat tills säsongen är över.

Om du vill fotografera fåglar eller andra djur som rör sig fort måste du kanske investera i en bra kamera som kan ta bra foton i hög hastighet så att du inte måste förlita dig på att du tog det perfekta fotot genast. Testa dock med din vanliga kamera innan du spenderar mycket på en ny så att du vet säkert att du behöver lägga ut lite mer pengar. Kanske spenderar du en dag på att försöka fotografera fåglar och inser att det inte alls är din grej?

Lite att tänka på innan du ger dig ut i naturen för att det där perfekta fotot av ett djur i sin naturliga miljö, hoppas att det hjälper dig som är osäker på vad som krävs.