Hur man startar som frilansare

Du som brinner för fotografi har säkerligen tänkt på hur det skulle vara om du kunde ta tillvara på din talang och ha det som ditt jobb. Det är inte så svårt som du kanske tror, det gäller bara att du kan lite om nätet och kan bygga din egen hemsida. Tänk också på hur du annonserar dig och hittar nya kunder. Tänk på hur andra branscher går tillväga: spelbolag erbjuder ofta en kampanjkod som gör att nya användare kan skapa ett konto och spela med lite extra pengar i fickan eller spela nya spel gratis. Det är ett perfekt sätt att hitta nya användare som då kan testa spel online, vare sig det handlar om slots eller poker online.

Det är så klart en annorlunda situation men principen är densamma: erbjud något gratis eller billigare till nya kunder så att de kan se hur det hela fungerar och kvaliteten på arbetet. Gör samma sak som fotograf, erbjud dina tjänster billigare så att fler tycker att det är värt att testa.

Det första steget

Om du bestämt dig för att testa ett jobb som frilansande fotograf är det första steget att tänka lite mer på vilken sorts fotograf du vill vara, om du vill göra så många olika uppdrag som möjligt eller om du vill rikta in dig på en särskild nisch, som bröllopsfotografi till exempel. När du bestämt dig för vad du vill göra – och du kan så klart ändra inriktning senare om du vill – är det dags för att skapa en portfolio.

Din portfolio ska vara ditt bästa arbete, frestas inte av att fylla upp den med så många foton som möjligt. Det finns tillräckligt många på nätet som gör det redan, försök istället att stå ut i mängden med otroliga foton. Det betyder kanske att det tar något längre för dig att samla ihop tillräckligt många foton men det kommer garanterat vara värt din tid. På det viset kan potentiella kunder lita på att du kan prestera när det behövs och ta snygga bilder. Även om du riktar in dig på en särskild nisch är det viktigt att visa att du kan ta foton i vilken sammanhang som helst. Vill du ta foton på bröllop till exempel är det smart att ta så många bilder som möjligt i olika miljöer, allt från inomhus till utomhus, olika tider på dygnet, olika väder, och så vidare.

Skapa en snygg hemsida

En bra sajt är guld värt för dig som vill etablera dig med en ny bransch, vare sig du är frilansare eller inte. Se till att allt innehåll är enligt Googles regler för att vara så synlig som möjligt (det vill säga SEO eller till och med AdWords). Se också till att din hemsidas design reflekterar dig själv och din stil så att allt hänger ihop på ett bra sätt som kommunicerar till kunden att du kan din sak. Ha så många former av kontakt du kan men framför allt se till att du svarar på alla förfrågningar så snabbt du bara kan. När du startar är det heller ingen dum idé att vara något flexibel med priset så att du kan utöka din portfolio ytterligare och kanske till och med göra bra kontakter på samma gång. Rekommendationer från tidigare kunder är otroligt hjälpsamt för frilansare av alla sorter.

Det finns alltså några enkla steg du kan ta om du vill starta din egen bransch som frilansande fotograf, och det behöver inte kosta pengar. Många sajter kan du skapa gratis och kamera har du förmodligen redan så det är bara att sätta igång och skapa din portfolio.