Fotografi som en form av konst

Fotografi är inte bara något rent praktisk som man använder för att föreviga en stund man vill minnas – det är också en form av konst. Du som är intresserad av foto vet säkerligen redan detta. Inget är vackrare eller mer talande än ett fint foto. Det går att kommunicera känslor och tankar med ett fotografi som man inte kan på något annat sätt. Som talesättet säger: en bild är värd tusen ord. Det stämmer inte bara när det gäller nyheter och personliga foton, det stämmer kanske ännu mer när det gäller konst. I den här artikeln skriver jag lite om olika typer av fotografi som konst: landskap, porträtt och fotografi med speciell kamera.

Landskap

Att fotografera ett landskap är kanske det enklaste sättet att ta ett vackert foto och passar dig som precis börjat ta foton och vill ta ett oslagbart foto utan ansträngning. Några saker är värda att tänka på för att ta ett foto som är konstnärligt snarare än något du tar på semestern. Framför allt gäller det att tänka på ljuset. Det har lite att göra med vilken kamera du använder. Om du inte ännu skaffat dig en ordentlig kamera utan använder din mobil är det viktigt att du tar dina foton i starkt, bra ljus. Annars kommer det inte se bra ut. Ljus är så klart viktigt även om du har en bra kamera. Samma landskap ser otroligt annorlunda ut i tidigt morgonljus jämfört med eftermiddagssolen till exempel. Sen varierar det också mellan årstiderna så tänk lite på vilka känslor du vill kommunicera när du väljer hur du tar ditt foto.

Porträtt

Många av oss associerar porträtt med skolfoton men ett vackert porträtt är ren konst. Att ta ett vackert porträtt är dock lite svårare än ett landskap, framför allt eftersom det är ett samarbete mellan dig och personen du fotograferar. Om han eller hon är obekväm är det upp till dig att få dem slappna av och glömma att kameran är där. Ett porträtt behöver dock inte vara med medvetet, stylat porträtt. Du kan även ta foton av någon som är omedveten och ta tillfånga en stund, lite som ett så kallat still life. Om du väljer detta måste du så klart göra det på ett så etiskt sätt som möjligt, ta inte foton av någon utan deras tillåtelse.

Speciella kameror

Om du vill ta foton av fåglar, sport eller något annat som rör sig fort är det viktigt att du har en kamera som kan fånga ditt motiv även om det rör sig i hög fart. Eftersom modern teknologi har kommit så långt och ständigt utvecklas är det inte lika svårt som det än gång var att hitta en kamera till ett rimligt pris som passar för detta. En systemkamera behöver inte kosta tusentals utan du kan köpa relativt billigt, särskilt om du shoppar lite äldre modeller.

Om du vill ta foton av vild natur gäller det verkligen att du planerar för dina foton. Fåglar till exempel har sina egna rutiner så du måste passa in med dessa om du vill ta bra foton. Sen måste du kanske ta dig lite längre från hemmet än för andra foton. Det kan det vara värt – det finns nog inte något mer imponerande än ett foto av ett djur i sin naturliga miljö.

Med en så kallad actionkamera (det mest välkända märket är förmodligen GoPro) kan du filma under vilket aktivitet som helst och det kan faktiskt bli otroliga stillbilder av det. Du kan på det viset fånga en vy och vinkel som inte är helt lätt att åstadkomma när du jobbar med en vanlig kamera.

Slutligen

Fotografi är en konstform som ingen annan! Och det är relativt lätt för vem som helst att skaffa sig en kamera och börja fotografera. Det gäller bara att du har ett brinnande intresse (och kanske pengar för kameran du vill ha) och göra tid för att hitta motiv som passar din stil. Oavsett vilket typ av foto du gillar kan du alltid hitta ett sätt att ta fotot. Du kanske måste gå upp tidigt innan jobbet eller liknande men det är det värt när du ser slutresultatet.