Bli sportfotograf? Vi berättar hur!

Det finns många olika typer av fotografering. Fotograferingstypen bestäms av motivet och hur man fotograferar. Sportfotografering som namnet självt antyder kännetecknas av att man fotograferar sport. Idag kan man få chansen att även fotografera för onlinecasinon med bettingsdelar. Många av dessa lockar till sig klienter med spännande bonusar. En del kräver även koder för att aktivera bonuskampanjerna såsom Betway bonuskod 2019. Oavsett vem som beställer dina bilder finns det en del saker att tänka på när du fotograferar sport. Det första är att man arbetar med föremål och personer som rör sig fort.

Utbildning eller erfarenhet?

Hur blir man sportfotograf? Många sportfotografer har gått en utbildning. Fotografutbildning finns både på högskolor och som fristående kurser utanför universitetsväsendet. En del sportfotografer har ingen utbildning utan har arbetat med sport och fotografi en längre tid och lärt sig principerna just via sin långa arbetserfarenhet. Vill du bli sportfotograf är det smartast att kontakta en aktiv sådan och få lite mer råd om vilken väg du bör gå. Ska du skaffa dig en utbildning och sedan försöka få jobb, eller försöka komma in och få lite erfarenhet först?  

Vilken är den största utmaningen i det yrket? Svaret är enkelt. Det är att fånga motivet i en rörelse. Det är inte lätt att få en bra bild när ett objekt ständigt rör på sig. För att lyckas med sina sportfotografier krävs det alltså ganska mycket. För det första ska man helst ha en kamera som är snabb. Det betyder att man bör använda en kamera med snabb autofokus och serietagning. Ett hett tips om man vill lyckas med sportfotografering är att alltid ha med sig ett teleobjektiv som håller kameran stadig oavsett om objektet rör sig eller inte.

Inställningar och fototeknik

Känns mer eller mindre självklart att skriva att det finns en hel del användbara fototekniker som används av sportfotografer. Många av dessa delar fotograferna inte med sig av men några är välkända. Något viktigt och bra att veta är hur du ställer in din kamera. Inställningen fungerar som en grund för olika resultat.

I de allra flesta fall vill man att det objekt som ska vara i fokus ska vara skarpt. Det i sig innebär att man måste ha en ganska kort slutartid. För att undvika mörka bilder får man öppna upp bländaren och höja ISO. Det går att göra både och. Moderna digitalkameror är så pass välutvecklade så du kan komma upp till 1000–1600 i ISO och ändå behålla en bra bildkvalitet.

Att fånga ögonblicket

Ytterligare ett bra tips för att lyckas med sportfotografering är ta bilder i serier.

De flesta nya kameror har en inbyggd funktion för seriebilder. Det möjliggör den typen av fotografering på ett helt annat sätt än de gamla kamerorna. Bilderna tas i snabb följd och i den serien kan man lätt hitta ett flertal fotografier som fångar ögonblick och rörelser som man annars inte hade kunnat ta fast på.

Det viktigaste med sportfotografering är din egen vilja att jobba inom det området. Du ska älska pulsen och rörelsen i varje sport, du ska även kunna känna rytmen och glädjen som sporten medför. Att vara sportintresserad hjälper mycket om man vill bli en bra sportfotograf. Så intresse och vilja ligger i grunden, resten kan du alltid fixa med en utbildning och vettig utrustning.