7 kameror värda att investera i

sony-qx1-ridiculouslensSony DSC-QX1 WIFI-kamera

Är du ute efter en kamera av ett beryktat märke? Sony är ett sådant märke. Själv har jag ägt ett par Sony-kameror under årens gång och jag är alltid lika nöjd. Den här modellen har inbyggd blixt så att du alltid kan ta foto i perfekt ljus oavsett vilken tid på dygnet du tar dina foton. Det är både en kamera och ett tillbehör till din smartphone vilket innebär att du kan använda din surfplatta eller mobil för att ta foton. Bildsensorn och processorn är av hög standard.

Nikon D3300 KIT AFP 18 SSVR

Nikon är ett legendariskt märke av god anledning. Det är ett märke du kan lita på och även om de ibland kan vara lite dyrare än andra kameror av samma typ är det oftast värt din investering. Jag använder för tillfället den här kameran och den är perfekt för mina behov. Den är liten och smidig men högpresterande. Den har både automatiskt och manuellt fokus så att du kan justera precis som du vill eller förlita dig på kameran om du inte är säker på hur du ska använda kameran. Den passar både nybörjaren och den som kan lite mer om kameror. Väl rekommenderad.

Pentax K-1

Pentax var lite sena med att släppa en digitalkamera, det här är nämligen deras första kamera av det slaget. Det betyder dock inte att det inte är en bra kamera. Det är en prisvärd kamera som kan ta riktigt snygga foton. Sensorn är av CMOS typen och du har 36.4 megapixlar i kameran. Bildprocessorn är särskild utvecklad för den här kameran och det innebär att du kan ta perfekta foton varje gång. Själv tycker jag att Nikon är lite lättare att använda men det är kanske en smaksak.

Nikon D750

Ännu en Nikon-kamera som jag verkligen älskar. Den är lite dyrare än modellen ovan som jag oftast använder men jag har testat den här kameran ett par gång och varit riktigt imponerad av resultaten, särskilt i dåligt ljus. Den är kompakt trots förmågan vilket alltid är ett plus enligt mig. Bländaren är f/6 och Nikons picture control innebär att du själv kan justera många olika faktorer så att du tar en bra bild direkt och slipper fixa den i Photoshop eller liknande. Passar dig som vill ha resultat direkt som du inte behöver mecka så mycket med hemma.

Canon EOS 6D

Canon är inte ett märke jag vet mycket om däremot känner jag ett par fotografer som anser att detta är kanske den bästa kameran i prisklassen. Den är dessutom vädertätad vilket passar bra om du vill ge dig ut i det svenska vädret (eller ovädret, kanske man bör säga) och ta foton ute i naturen utan att behöva oroa dig för att kameran skadas. Det betyder dock inte att du kan låta den bli alldeles dränkt men den tål lite mer än många andra kameror. Den är kompakt och lätt att ta med sig vart som helst om du inte vill packa mycket utrustning.

Canon EOS 5D Mark II

Lite dyrare än det tidigare modellen från Canon men resultatet är också bra mycket bättre. Foton jag sett tagna med den här kameran är så professionella som de kan bli. Sensorn har samma storlek som en 35mm film och du kan spela in HD-filmer. Perfekt för dig som frilansar som bröllopsfotograf till exempel. Batteriet är någorlunda bra, det vill säga inte det bästa men helt klart inte det sämsta heller.

Nikon D5600

Kameran för dig som inte vill kompromissa – med den här kameran kan du ta foton som är redo att publiceras vart som helst. Den kostar dock också lite mer så klart men om du verkligen vill satsa på dina foton gäller det att investerar i bra utrustning. Känslighet med ISO på upp till 25600 kan du ta makalösa bilder, oavsett motivet. SnapBridge gör att du kan kommunicera med din smartphone och du kan dessutom synka den med bluetooth så att du kan se resultaten så snart som möjligt.