10 tips för sportfotografi

Vilken är världens största sport? Många säger fotboll eller löpning, eftersom det är sporter som många kan utöva nästan helt utan att behöva skaffa utrustning (som ju i extrema fall kan kosta skjortan och ett byxben). Jag vill däremot hävda att den största sporten, det är att vara åskådare! Det är faktiskt en hel del förberedelser, utrustning att skaffa, och mental energi som går åt. Sen är det riktigt roligt att fotografera också – fast utmanande. De flesta sporter är snabba. Ögonblicket du vill fånga kommer kanske oväntat och är snabbt förbi. Då gäller det att dels vara bekant med sporten ifråga, dels att inte sitta och halvsova, dels att vara bekväm med din kamera. Endast så kommer du att få de foton du önskar.

Vi ska se på vad man behöver tänka på och ge allmänna tips. Innan du kommer med på den resan kan du fundera över om du vill göra din sportupplevelse både mer svettig, rolig och spännande genom att använda bonuskod Bethard 2019. Jag har tänkt dela upp informationen om sportfoto i två avdelningar – en mer teknisk del och en där jag tar upp övriga tips om förberedelser och träning osv.

Behärska tekniken så du slipper tänka på den

Att använda teknik är lite som att lära sig etikett – kan du grundreglerna kommer mycket av sig självt och du kan fokusera på annat. Dessutom får du med en del vana in ett helt annat utnyttjande av kamerans resurser. Många hävdar att vilken kamera du väljer är ganska ointressant – kan du inte tekniken får du inte heller bra bilder. Så, bäst att träna, träna, träna.

1. Använd inte enbart automatinställningar. Visst, du får ok bilder, men inte den bästa bilden.

2. Utnyttja slutare och bländare och experimentera för att lära dig hur olika dina bilder blir när du ändrar de inställningarna.

3. Använd inte blixt. Dina bilder blir platta och ointressanta och du stör publik och deltagare.

4. Panorering är roligt för en kortare film. Panorera l-å-n-g-s-a-m-t om du inte vill bli yr av att se filmen efteråt.

5. Träna och ta mycket bilder av allt och i olika situationer så du får in vanan.

Förberedelser ger de bästa bilderna även då tillfällena kommer och försvinner snabbt

6. Kom i god tid till platsen där sporteventet ska vara och leta på de bästa platserna och vinklarna.

7. Fotografera deltagarnas förberedelser, och omgivningen.

8. Bilder med deltagares ansikten blir intressanta.

9. Variera! Inte femtio extrema närbilder eller gruppbilder. Se till att få porträtt, översikt, helkropp, halvkropp, lagbilder, segergester och kroppsuttryck då något inte gått så bra.

10. Mycket viktigt – respekt för deltagare, personal, domare då sådana finns, och andra åskådare. Att allt kan fotograferas betyder inte att allt ska fotograferas och respekt är mer än bara ett vackert ord. Du är inte ensam i världen, låt andra njuta av upplevelsen.

Med detta intränat och ihågkommet kommer du att få sportbilder som är något utöver det vanliga – fast, du ska ha tur också! Det har en bra fotograf vanligen.